Den frankofonie

Dne 21. března se na našem gymnáziu opět uskutečnil „Den frankofonie“. Šlo o připomenutí francouzské kultury a jazyka. Letošní ročník se nesl v duchu „le cinéma francais“. Ve škole jste mohli narazit na jména jako: Omar Sy, Audrey Tautou nebo Gérard Depardieu..
Ráno Vás ve francouzském duchu přivítali studenti z 3. A přímo u vchodu do školy – rozdávali francouzské vlajky příchozím. Během dne jsme školní dvůr a cestu do jídelny proměnili v jednu velkou tabuli prezentující francouzskou kinematografii.
Velký dík patří studentům kvinty B paní profesorky Janotové, kteří se díky vlastnoručně vyrobeným maskám na chvíli ocitli v kůži francouzských hvězd filmového plátna a připravili občerstvení pro spolužáky.
Na promítání filmu všechny pozval student prvního ročníku Valerio, jehož francouzština všechny potěšila a snad v každém navodila „l´esprit francais“.
Jeho spolužáci vytvořili plakátky prezentující francouzské herce a filmy.
Vyvrcholením celého dne bylo totiž promítání francouzského filmu v jídelně. Po hlasování na facebooku byl vybrán film „Qu´est-ce qu´on a fait au Bon Dieu?“. Francouzské dobroty od kvinty B filmový zážitek jen podtrhly (les macarons, les crepes etc.).
Všem, kteří s realizací pomáhali, děkujeme a těšíme se na další ročník.
Tereza Janotová, Veronika Denková