Potravinové alergeny

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU:

  • 1) Obiloviny obsahující lepek – nejedná se o celiakii, výrobky z nich
  • 2) Korýši a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život
  • 3) Vejce a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život
  • 4) Ryby a výrobky z nich
  • 5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich- patří mezi potraviny ohrožující život
  • 6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich
  • 7) Mléko a výrobky z něj – patří mezi potraviny ohrožující život
  • 8) Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
  • 9) Celer a výrobky z něj
  • 10) Hořčice a výrobky z ní
  • 11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
  • 12) Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
  • 13) Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj
  • 14) Měkkýši a výrobky z nich